Συχνές Ερωτήσεις
Για να υποβάλεις αίτηση συμμετοχής στο Fintech Challenge ’17, συμπλήρωσε τη φόρμα εδώ.
Φυσικά. Το Fintech Challenge ’17 απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί και μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα του, πάνω σε μία από τις θεματικές ενότητες που δίνονται. Για παράδειγμα, γίνονται δεκτές συμμετοχές από designers, marketing specialists, innovators, project managers, κ.ά. Επιπλέον, πριν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων, ώστε να υπάρχει αξιοποίηση όλων των απαιτούμενων ρόλων.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 31.10.2017. Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συμμετοχές ξεπεράσουν τον μέγιστο αριθμό που έχουμε προγραμματίσει, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα τερματιστεί νωρίτερα, γι’ αυτό εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά, σε ενθαρρύνουμε να δηλώσεις αμέσως συμμετοχή!
Το Fintech Challenge ’17 απευθύνεται σε μικρές ομάδες φοιτητών, νέων εργαζόμενων, ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και σε νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups, οποιασδήποτε νομικής μορφής (μέχρι 5 χρόνια δραστηριοποίησης). Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν και μεμονωμένα άτομα, ενδεικτικώς developers, designers, business thinkers, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων, πριν και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από τη Διοργανώτρια, η οποία θα επιλέξει αυτές που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της συμμετοχής στον διαγωνισμό, με κριτήριο τις βασικές προϋποθέσεις, όπως περιγράφονται στους Όρους Συμμετοχής. Επίσης, σημειώνουμε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα τερματιστεί νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει τεθεί, εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τον μέγιστο αριθμό που έχουμε προγραμματίσει.
Η πνευματική ιδιοκτησία της ιδέας που θα αναπτύξεις ανήκει σε εσένα.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31.10.2017. Ωστόσο, εάν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τον μέγιστο αριθμό που έχουμε προγραμματίσει, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα τερματιστεί νωρίτερα, γι’ αυτό εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά, σε ενθαρρύνουμε να δηλώσεις αμέσως συμμετοχή!
Όχι, δεν υπάρχει η δυνατότητα οι διαγωνιζόμενοι να παραμείνουν στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιήσεις τα APIs της Alpha Bank. Ωστόσο, πιθανή χρήση τους θα συνεκτιμηθεί κατά την τελική αξιολόγηση της προτεινόμενης λύσης.
Ναι, το να έχεις σκεφτεί μία ιδέα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να δηλώσεις συμμετοχή. Μπορείς να αξιοποιήσεις το διάστημα μέχρι τον διαγωνισμό για να διερευνήσεις και να κατανοήσεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, και να καταλήξεις σε κάποια ιδέα. Για να διευκολύνουμε τους διαγωνιζόμενους, θα υπάρξει και ένα Warm-up day που θα γίνει μερικές μέρες πριν τον διαγωνισμό, το οποίο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις αναλυτικότερα τις θεματικές περιοχές, αλλά και να ανταλλάξεις ιδέες, ή και να σχηματίσεις ομάδα με άλλους διαγωνιζόμενους.
Ναι, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή και να λάβεις μέρος ατομικά. Ωστόσο, για λόγους πληρότητας δεξιοτήτων, προτείνεται η ένταξη σε κάποια ομάδα πριν ή και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Η κάθε ομάδα που θα διαγωνιστεί θα πρέπει να αποτελείται από 2 έως 4 άτομα.
Σε περίπτωση που θέλεις να συμμετάσχεις στο Fintech Challenge ’17 με την ομάδα σου, στη φόρμα συμμετοχής επίλεξε «Ατομική συμμετοχή / συμμετοχή ως μέλος ομάδας», επίλεξε την επιλογή («Είμαι ήδη μέλος ομάδας που θα συμμετάσχει») και στη συνέχεια δήλωσε συμμετοχή συμπληρώνοντας τα ατομικά σου στοιχεία. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.
Κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να έχει μαζί του τον φορητό υπολογιστή του και γενικότερα οποιοδήποτε εξοπλισμό χρειάζεται για την υλοποίηση της ιδέας του. Επιπλέον, εάν για την παρουσίαση της ιδέας, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός (πέρα από μηχάνημα προβολής, μικρόφωνα και ηχεία τα οποία θα παρέχονται από τη Διοργάνωση), ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να τον έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της τελικής παρουσίασης την Κυριακή.
Η Διοργάνωση θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, καφέ, φαγητό, αναψυκτικά και σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού καθώς και γραφική ύλη, εξοπλισμό για τις παρουσιάσεις (μηχάνημα προβολής, μικρόφωνα και ηχεία), συμβουλές και υποστήριξη από έμπειρους μέντορες διαφόρων ειδικοτήτων, πρόσβαση σε APIs για την ανάπτυξη των εφαρμογών καθώς και dummy data. Ωστόσο, εάν για την παρουσίαση της ιδέας, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να τον έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της τελικής παρουσίασης την Κυριακή.
Ναι, στο Fintech Challenge ’17 μπορούν να λάβουν μέρος τόσο ομάδες που διαγωνίζονται για πρώτη φορά, όσο και ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς στο παρελθόν.
Μία εταιρία μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό, με ομάδα που θα δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας. Το «Μέλος 1» της αίτησης συμμετοχής θα θεωρείται ο εκπρόσωπος της ομάδας στον διαγωνισμό. Να σημειωθεί πως δεν είναι απαραίτητο ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας να είναι μέλος της ομάδας που θα διαγωνιστεί.
Σε κάθε ομάδα εταιρίας μπορούν να συμμετάσχουν από 2 έως 5 άτομα στον διαγωνισμό.
Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν ιδέες που ανταποκρίνονται σε πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας σε κάθε μία από τις θεματικές περιοχές που έχουν καθοριστεί. Κάθε πρόκληση θα παρουσιαστεί εν συντομία, κατά τη διάρκεια του Warm-up day, που θα γίνει μερικές ημέρες πριν τον διαγωνισμό. Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγουν σε ποια από τις θεματικές περιοχές/προκλήσεις επιθυμούν να αναπτύξουν την ιδέα τους. Θα δημιουργηθούν ομάδες και θα ξεκινήσει το "hacking". Οι μέντορες της Τράπεζας και των συνεργατών της θα είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες, να παρέχουν καθοδήγηση και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχουν οι διαγωνιζόμενοι. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα, οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους, ακόμη και εάν δεν εντάσσονται σε κάποια από τις καθορισμένες θεματικές ενότητες/προκλήσεις. Το ζητούμενο είναι ιδέες που θα διαμορφώσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του μέλλοντος. Με την ολοκλήρωση του "hacking" την Κυριακή 26.11.2017 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν μία σύντομη παρουσίαση και θα παρουσιάσουν την ιδέα τους στην κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις νικήτριες ομάδες με βάση τα καθορισμένα κριτήρια.
Όχι, οποιαδήποτε έξοδα για τη συμμετοχή στο Fintech Challenge ’17 (ταξιδίου, διαμονής, κ.λπ.) βαρύνουν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες.
Ό,τι μπορείς να φανταστείς ή να αυτοσχεδιάσεις μέσα στην περιοχή του Fintech! Ιδεατά, στο τέλος του διαγωνισμού θα παρουσιάσεις μία λειτουργική επίδειξη ενός demo σε κάποιο από τα APIs της Τράπεζας. Οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες ενδιαφέροντος περιγράφονται εδώ. . Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα, οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους, ακόμη και εάν δεν εντάσσονται σε κάποια από τις καθορισμένες θεματικές ενότητες. Το ζητούμενο είναι ιδέες που θα διαμορφώσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του μέλλοντος.
Ό,τι θέλεις και γνωρίζεις καλύτερα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχεις όλες τις απαιτούμενες άδειες και τα δικαιώματα χρήσης για το λογισμικό και τυχόν εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσεις.
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, θα αξιολογήσουν και θα βαθμολογήσουν τις ιδέες των διαγωνιζόμενων με βάση τα κάτωθι κριτήρια αξιολόγησης:

i. Βαθμός κατά τον οποίο η ιδέα αντιμετωπίζει πραγματικές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα ή / και των πελατών του
ii. Καινοτομία της ιδέας
iii. Δυνατότητα εφαρμογής και υλοποίηση της ιδέας.
Η Κριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από ανθρώπους της Alpha Bank καθώς και από ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και Fintech, προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Μερικές ημέρες πριν τον διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί ένα Warm-up day, κατά το οποίο θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας σε κάθε μία από τις θεματικές περιοχές που έχουν καθοριστεί, αλλά και οι τεχνολογικές υποδομές (APIs, sandbox, dummy data, κ.λπ.) που θα διατεθούν από την Τράπεζα για την υλοποίηση των ιδεών των διαγωνιζομένων. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια των επομένων εβδομάδων.
Όχι. Η δήλωση συμμετοχής αφορά στο σύνολο του διαγωνισμού και όχι μόνο στην παρουσίαση των ιδεών των διαγωνιζομένων.